DIY: Zelf geurkaarsen maken

Bij CandleCollection hebben we een groot assortiment aan luxe geurkaarsen. Maar naast deze heerlijke kaarsen vinden we het ook geweldig om zelf geurkaarsen te maken. De afgelopen tijd hebben we al veel geurkaarsen mogen maken in verschillende kleuren, vormen en geuren. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wil jij ook een geurkaars maken? Lees dan snel verder. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een mooie geurkaars kan maken. 

Kaarsen maken benodigdheden

Om geurkaarsen te maken heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Vaasjes of potjes
 • Paraffine korrels of oude kaarsen (wij gebruikten oude kaarsen)
 • Lont
 • Satéprikkers of lepeltjes om de lont op z’n plaats te houden
 • Glazen of metalen schaaltje
 • Pan
 • Pollepel
 • Geurolie

Stap 1: Kaarsen smelten

De eerste stap om geurkaarsen te maken is het smelten van oude kaarsen of paraffinekorrels. De eerste stap om geurkaarsen te maken is door de oude kaarsen (of paraffine korrels) te smelten. Dit kun je het beste doen met de au bain marie methode. Dit houdt in dat je een pannetje met water laat koken. Vervolgens hang je een schaaltje boven het kokende water waarin je de oude kaars (of paraffine korrels) in legt. Op deze manier smelt de oude kaars maar weet je zeker dat het niet verbrand. Het is dezelfde methode die je gebruikt om chocolade te smelten. 

Stap 2: Zet de vaasjes of potjes klaar

Tijdens het smelten van de kaars heb je tijd genoeg om alvast de vaasjes of potjes klaar te zetten waar je de uiteindelijke geurkaars in wilt maken. Maak het vaasje goed schoon en knip een stukje lont af. Je kan hier een klosje kaarslont kopen waar je tientallen kaarsen mee kan maken. Voordat je het lont in het vaasje hangt, is het verstandig om deze nog een aantal keer door het kaarsvet heen te halen. Op deze manier wordt het stukje lont al iets steviger en weet je zeker dat de kaars goed gaat branden wanneer je hem aansteekt. Door het warme kaarsvet kun je het lont daarna eenvoudig in het vaasje plakken. De bovenkant van het lont kun je om een sateprikker of lepeltje draaien zodat je het lont in het midden van het vaasje kan houden. 

Stap 3: Geurolie voor kaarsen maken toevoegen

Inmiddels is de kaars waarschijnlijk gesmolten. Dat is het moment om geur toe te voegen. De makkelijkste manier om geur te krijgen is door middel van het toevoegen van geurolie. Je hebt olies in alle mogelijke geuren en je kan dit eenvoudig online bestellen. Voor onze kaarsen gebruikten we rozen- en lavendel geuren. Om er zeker van te zijn dat je de kaars ook echt goed gaat ruiken, mag je flink wat druppels toevoegen. Denk aan zo’n 30 druppels per kaars. Meng daarna het kaarsvet nog even door met een (oude) pollepel. 

Stap 4: Kaarsvet gieten

Dan is het moment daar; het kaarsvet met geuren mag in de vaasjes/potjes gegoten worden. Wij maakten hiervoor gebruik van een klein kannetje. Dit scheelt een hoop geknoei in de keuken aangezien het lastig gieten is met een rond schaaltje. Houd tijdens het gieten het lont in de gaten zodat deze op z’n plek blijft hangen. 

Stap 5: Kaarsen laten afkoelen

Nu het kaarsvet in de vaasjes is gegoten is het een kwestie van wachten. Laat de geurkaarsen op een veilige plek afkoelen. Het kan gebeuren dat er na verloop van tijd een kuiltje ontstaat in het midden van de kaars. Dit kun je eenvoudig oplossen door later nog wat extra kaarsvet toe te voegen. Na een aantal uur zijn de kaarsen helemaal hard en klaar om aangestoken te worden. Geniet daarna urenlang van jouw zelfgemaakte geurkaarsen!

Geurkaarsen maken inspiratie

Heb jij al een aantal keer kaarsen gemaakt van oude kaarsen? Of zelf geurkaarsen gemaakt? Probeer dan één van onderstaande variaties. Varieer met kleuren, geuren en vormen en maak jouw eigen unieke geurkaarsen.

 • Kleuren mengen door oude kaarsen samen te laten smelten
 • Oude vaasjes uit de kringloopwinkel eerst pimpen en daarna gebruiken voor zelfgemaakte geurkaarsen
 • Oude kopjes gebruiken om geurkaarsen te maken
 • Geurkaarsen maken met meerdere kaarslonten
Over-ons

over ons

Bij CandleCollection vind je de meest luxe geurkaarsen. Naast ons ruime assortiment vinden wij het leuk om regelmatig te experimenteren met allerlei creatieve projecten. Bekijk al onze DIY-projecten in onze blog