DIY: Zelf kaarsen maken in 6 stappen

Bij CandleCollection zijn we dagelijks bezig met onderzoek naar de mooiste kaarsen, het ontdekken van trends en vooral ook leuke DIY projecten rondom kaarsen. Zelf kaarsen maken is een van onze favoriete bezigheden. De afgelopen tijd hebben we al veel (geur)kaarsen mogen maken in verschillende kleuren en vormen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wij krijgen regelmatig vragen als “hoe maak je kaarsen?”, “hoe maak je geurkaarsen?” of “wat heb je nodig om kaarsen te maken?”. Om je te helpen om de mooiste kaarsen te maken hebben we een DIY video opgenomen. Met behulp van deze 6 stappen kan iedereen kaarsen (of indien gewenst geurkaarsen) maken. Bekijk onderstaande video of lees het stappenplan in deze blog. Wij zijn erg benieuwd naar jouw zelfgemaakte creaties! Veel plezier en succes met het maken van kaarsen.

DIY-video: Zelf geurkaarsen maken

Wat heb je nodig om kaarsen te maken?

Om zelf kaarsen te maken heb je de onderstaande benodigdheden nodig. Wil je geurkaarsen maken? Dan heb je ook nog geurolie nodig.

Zelf kaarsen maken in slechts een uur tijd. Wil jij dat ook? Lees dan snel verder.

Stap 1: Voorbereiding kaarsen maken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Geurkaarsen maken is erg makkelijk maar je keuken kan er wel erg vies van worden. Daarom beginnen wij altijd met het afdekken van het aanrecht en het grootste deel van de kookplaat. Doe dit bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Op deze manier komt er geen kaarsvet op je aanrecht terecht. Daarnaast is het fijn om alvast alle benodigdheden klaar te zetten. Op deze manier heb je alles bij de hand wat zorgt voor een makkelijker proces.

Stap 2: Kaarsenwas smelten

De tweede stap om geurkaarsen te maken is door de kaarsenwas te smelten. Je hebt verschillende soorten kaarsenwas. Zo kan je kiezen voor paraffine korrels kiezen, maar wij zijn voorstander van soja was. Deze optie is namelijk een stuk duurzamer. Ook kan je ervoor kiezen om de restjes van oude kaarsen te smelten zodat je je oude kaarsen kan hergebruiken. Het smelten van kaarsenwas kun je het beste doen met de au bain marie methode. Dit houdt in dat je een pannetje met water laat koken. Vervolgens hang je een smeltpan of schaaltje boven het kokende water waarin je de kaarsenwas legt. Op deze manier smelt de kaarsenwas maar weet je zeker dat het niet verbrand. Het is dezelfde methode die je gebruikt om chocolade te smelten. Laat dit een aantal minuten zo staan. Je zal zien dat je kaarsenwas langzaam begint te smelten.

Stap 3: Zet de vaasjes of potjes klaar

Tijdens het smelten van de kaarsenwas heb je tijd genoeg om de vaasjes of potjes klaar te zetten waar je de uiteindelijke kaars of geurkaars in wilt maken. Maak het vaasje goed schoon en plak de kaarsenlont in het vaasje. Wij maakten gebruik van kant-en-klare kaarslontjes maar je kan ook een klosje kaarslont kopen. Van een klosje kaarsenlont kan je tientallen kaarsen maken. Je knipt hierbij steeds een stukje lint af. Voordat je het lont in het vaasje hangt, is het verstandig om deze nog een aantal keer door het kaarsvet heen te halen. Op deze manier wordt het stukje lont al iets steviger en weet je zeker dat de kaars goed gaat branden wanneer je hem aansteekt. Door het warme kaarsvet kun je het lont daarna eenvoudig in het vaasje plakken. De bovenkant van het lontje kun je vastklikken in een lonthouder of om een lepeltje draaien zodat je het lontje in het midden van het vaasje kan houden.

Naast een standaard kaarslont, kan je ook kiezen voor houten lonten. Bij houten lontjes krijg je hetzelfde knisperende geluid als een WoodWick kaars wanneer je hem aansteekt. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een van de onderstaande lontjes:

Eventueel Stap 4: Kleurchips en/of geurolie toevoegen

Inmiddels is de kaarsenwas waarschijnlijk gesmolten. Dat is het moment om kleur en/of geur toe te voegen. Kleur toevoegen aan je kaars doe je simpelweg door het toevoegen van kleurchips in de gewenste kleur. Je blijft dit door de kaarsenwas roeren totdat de kleurchips zijn opgelost.

De makkelijkste manier om geur te krijgen is door middel van het toevoegen van geurolie. Je hebt olies in alle mogelijke geuren en je kan dit eenvoudig online bestellen. Voor onze kaarsen gebruikten we rozen- en lavendel geuren. Om er zeker van te zijn dat je de kaars ook echt goed gaat ruiken, mag je flink wat druppels toevoegen. Denk aan zo’n 30 druppels per kaars. Meng daarna het kaarsvet nog even door met een (oude) pollepel. 

Stap 5: Kaarsvet gieten

Dan is het moment daar; het kaarsvet met geuren mag in de vaasjes/potjes gegoten worden. Let er wel op dat het kaarsvet niet te heet is. Hierdoor kunnen namelijk barsten of kleurverschillen ontstaan. Wij proberen het kaarsvet meestal te gieten tussen de 60 en 70 °C. Je kan de temperatuur eenvoudig meten met een thermometer. Wanneer het kaarsvet op temperatuur is kun je het in het vaasje/potje gieten. Houd tijdens het gieten het lont in de gaten zodat deze op z’n plek blijft hangen. 

Stap 6: Geurkaarsen laten afkoelen

Nu het kaarsvet in de vaasjes is gegoten is het een kwestie van wachten. Laat de geurkaarsen op een veilige plek afkoelen. Het kan gebeuren dat er na verloop van tijd een kuiltje ontstaat in het midden van de kaars. Dit kun je eenvoudig oplossen door later nog wat extra kaarsvet toe te voegen. Na ongeveer 8 uur zijn de kaarsen helemaal gestold en gedroogd en klaar om aangestoken te worden. Geniet daarna urenlang van jouw zelfgemaakte geurkaarsen!

Mis geen kaarsennieuws en trends

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zelf kaarsen maken variaties

Hierboven vind je het standaard stappenplan voor geurkaarsen te maken. Inmiddels hebben we al zoveel kaarsen gemaakt dat we soms wat van dit stappenplan zijn afgeweken. Hierdoor ontstaan veel verschillende variaties op de standaard DIY geurkaars. Deze inspiratie willen we natuurlijk graag met je delen:

  • Door oude kaarsen in verschillende kleuren te gebruiken, kun je nieuwe kleuren creëren. Laat de verschillende kleuren samen smelten en er ontstaat een nieuwe kleur!
  • Koop oude vaasjes of potjes in de kringloopwinkel. Deze kun je eventueel eerst nog pimpen en daarna vullen met heerlijke geurkaarsen
  • Gebruik oude koffie-kopjes om geurkaarsen te maken.
  • Maak geurkaarsen met meerdere lonten
  • Koop leuke kaarsenmallen (of maak ze zelf) voor de leukste figuren

Voor de meeste variaties hebben we blogs geschreven. Bekijk onderstaande blogs voor meer inspiratie rondom geurkaarsen maken. Heb jij nog een leuk idee? Deel het met ons en wie weet staat jouw idee binnenkort op onze site.

AuteurCandleCollection

over ons

Bij CandleCollection doen we continu onderzoek naar de meest luxe geurkaarsen. We presenteren deze kaarsen graag aan jou om online makkelijker kaarsen te kunnen kopen. Daarnaast vinden wij het leuk om regelmatig te experimenteren met allerlei creatieve projecten. Bekijk al onze DIY-projecten in onze blog.