De geschiedenis van de kaars

De geschiedenis van de kaars gaat tot heel ver terug in de geschiedenis.De kaars is niet meer weg te denken in ons interieur. Waar vroeger de kaars een noodzaak was om licht te krijgen is het tegenwoordig een sfeermaker. Kaarsen brengen gezelligheid, sfeer en rust in huis. Geurkaarsen brengen de lekkerste odeurs in huis. Het design van de kaars kan een werkelijk pronkstuk zijn in welke ruimte van je huis dan ook. 

Hoe is de kaars ontstaan?

Het begin van de kaars is enkele eeuwen voor Christus ontstaan in Italië. Zo’n 5000 jaar geleden! Een touw werd in pek, olie of vet gedrenkt en werd gebruikt als verlichting. 

In de romeinse tijd bestaat de kaars voortaan echt. Zij zijn de eerste echt gebruikers van lont. Vet of was werd gebruikt om de kaarsen te maken. De kaars werd gebruikt als verlichting.

In de middeleeuwen werden de goedkope kaarsen gemaakt van vet, oftewel talg. Deze vetkaars gaf geen aangename geur, walmde, gaf roet en droop. De duurdere kaarsen werden gemaakt van bijenwas.

In de loop der jaren is de kaars doorontwikkeld tot wat hij nu is. Na 1850 verdwenen de kaarsenmakerijen omdat er toen voortaan gaslampen gebruikt werden. Niet heel veel later kwam de elektrische lamp. Kaarsen maken was toen minder noodzakelijk waardoor de kaars een andere functie kreeg.

Waar komt het woord ‘kaars’ vandaan?

Waar het Nederlandse woord ‘kaars’ vandaan komt is niet helemaal zeker maar waarschijnlijk is het een afstammeling van het Latijnse woord ‘charta’  wat eigenlijk papier betekent. Hieruit is het woord ‘kaart’ ontstaan en wellicht daaruit weer ‘kaars’.

Het Engelse woord ‘candle’ komt van het Latijnse woord ‘candere’. Candere betekent schitteren of flakkeren. Het is dan ook logisch waar ‘CandleCollection’ vandaan komt.

Hoe is de geurkaars ontstaan?

Wanneer en hoe de geurkaars ontstaan is is ook niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat sinds de eeuwwisseling de geurkaarsen erg in populariteit gestegen zijn. 

Er zijn 2 soorten geurkaarsen.

  1. Kaarsen met natuurlijke geuren
  2. Kaarsen met synthetische geuren

Het spreekt voor zich dat natuurlijke geuren gezonder zijn. Veel mensen herkennen de synthetische geuren en ervaren deze dan ook als zeer onaangenaam.

Toekomst van de kaars

Zo ver de kaars in de geschiedenis gaat zo ver zal hij waarschijnlijk ook in de toekomst reiken. Ondanks dat een kaars geen noodzaak meer is, vinden we de sfeer en warmte nog steeds erg belangrijk. In ons leven zijn kaarsen dan ook niet meer weg te denken! 

AuteurCandleCollection

over ons

Bij CandleCollection doen we continu onderzoek naar de meest luxe geurkaarsen. We presenteren deze kaarsen graag aan jou om online makkelijker kaarsen te kunnen kopen. Daarnaast vinden wij het leuk om regelmatig te experimenteren met allerlei creatieve projecten. Bekijk al onze DIY-projecten in onze blog.