Zelf kaarsen maken met mal in bijzondere vorm

Kaarsen zijn er in allerlei vormen. Hoe leuk is het om zelf een kaars te maken met een zelfgemaakte mal in een bijzondere vorm. Dan weet je zeker dat je een unieke kaars hebt. Vanuit CandleCollection hebben we zelf kaarsen mallen gemaakt. De gietmal voor de kaars die hieronder beschreven staat is een vijfhoek. Een vijfhoek wordt ook wel een pentagoon genoemd. Lees snel verder en maak jouw eigen kaarsen mal.

Wat heb je nodig om kaarsen mallen zelf te maken met een bijzondere vorm?

  • Stevig karton
  • Geodriehoek
  • Stevig plakband of tape
  • Schaar
  • Oude kaarsen
  • Lont

Hoe maak je de gietmal voor een kaars met een bijzondere vorm?

We tekenen eerst een figuur op het karton. Zoals hierboven vermeld is er als voorbeeld gekozen voor een vijfhoek.

Een vijfhoek met 5 gelijke zijden en vijf gelijke hoeken teken je als volgt:

  • Teken op stevig karton een horizontale lijn, dit is één van de 5 lijnen van de vijfhoek
  • De hoeken van de vijfhoek zijn ieder 108 graden (5 x 108 = 540)
  • Met een geodriehoek bepaal je telkens het volgende punt waar je de lijn naartoe trekt, handig hierbij is het gebruik van ‘hulplijnen’ (zie stippellijnen)
  • Teken ‘op’ iedere zijde 2 gelijkwaardige driehoeken (gelijkwaardige driehoek is een driehoek waarbij alle hoeken (en zijden) even groot zijn)

Kies je bij de eerste horizontale lijn voor bijvoorbeeld 5 cm, dan blijf je deze afmeting op allerlei plaatsen van het figuur terug zien.

kaarsen-mal-zelf-maken

Wanneer je kiest voor 5 cm zal de doorsnede van de boven- en onderkant van de kaars ongeveer 8 cm zijn.

Wanneer je het uittekenen lastig vindt, mag je natuurlijk ook bovenstaande figuur van de gietmal voor de kaars downloaden en overtrekken of kopiëren op karton zodat je kaarsen mallen zelf kunt maken. Download de kaarsen mal hier.

Mis geen kaarsennieuws en trends

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gietmal kaars maken

Knip het figuur uit en vouw de lijnen scherp en duw deze naar binnen. Plak daarna de naden aan elkaar met tape of stevige plakband. Gebruik voldoende plakband of tape zodat straks het kaarsvet niet door de naden naar buiten kan druipen.

Wanneer je het lastig vindt om zelf een kaarsenmal te maken, kun je er ook voor kiezen om er gewoon een te bestellen. Op deze manier kun je nog makkelijker kaars maken. Wel zijn deze opties natuurlijk minder uniek dan wanneer je ze zelf maakt. Bekijk hieronder een aantal kaarsenmallen en bestel direct jouw favoriet:

Kaars in mal gieten

De mal is nu in principe klaar. Om jouw vijfhoekige kaars af te maken kun je ons stappenplan volgen om zelf geurkaarsen te maken. Zelf kaarsen maken was nog nooit zo makkelijk!

AuteurCandleCollection

over ons

Bij CandleCollection doen we continu onderzoek naar de meest luxe geurkaarsen. We presenteren deze kaarsen graag aan jou om online makkelijker kaarsen te kunnen kopen. Daarnaast vinden wij het leuk om regelmatig te experimenteren met allerlei creatieve projecten. Bekijk al onze DIY-projecten in onze blog.